1 Kasım 2015 Pazar

Futbolun Gücü





Dünyada cinsiyetin, ırkın, düşüncenin, dinin, yaşın, maddi durumun önemli olmadığı iki alan vardır. Biri müzik, diğeri ise spordur. Hem müzik hem de spor insanları bir araya getirebilen, yan yana durmayı, oturmayı sağlayan ve o süre içerisinde insanı gerçek dünyadan soyutlayan bir güce sahiptir. Birbiriyle kavgalı olan iki insanın aynı konserde eğlendiğini, o topluluk içerisinde yer aldığını görebilirsiniz. Bir futbol maçında maddi durumları açısından farklar olsa da omuz omuza verip takımını destekleyen iki insanı görebilirsiniz. Zaman zaman yaşanan sıkıntıları aşmak için, insanları bir araya getirerek birliktelik sağlamak için müzik ile spor kullanılır ve o gücün sayesinde insanları biraz olsun o zorlu süreçten uzaklaştırılır.

Sporun gücü diyoruz ama dün de böyleydi şimdi de öyle aslında futbolun gücünden bahsetmeliyiz. Futbol arenası her insanın kendisini hayatın getirdiği tüm sıkıntılardan arındırarak sadece o ana odaklanmasını sağlıyor ve 90 dakika bile olsa kendisini dertsiz ve mutlu hissedebiliyor. 

Futbolun gücünü gerçek hayatın soyutlanması başlığı altında görmemiz kadar o sanal hayatın gerçek hayata olan katkısını da görmemiz gerekiyor. Hayatında bir şeylerin eksikliğini hisseden, mücadele gücü arayan, bulunduğu ortamdan uzaklaşarak kendisine iyi bir gelecek sağlamak isteyen insanlar için futbol bir umut haline gelebiliyor. O 90 dakika onlar için sadece bir oyun değil bir hayat mücadelesi haline geliyor.

Geçmişten bugüne kadar birçok kez futbolun o gücünü kullanarak hayatlarında bazı şeyleri başarmış olan, hayatın acımasızlığını yaşadığı çevreden kurtulan, geleceğini inşaa eden insanların hikayeleri dinlemişizdir. Futboldan kazandığı para ile ailesine bakan, futbol sayesinde hastalığını yenen, futbol ile birlikte eğitimini tamamlayan… 

O hikayeleri daha yakından tanık olmak için, o insanlar için futbolun ne demek olduğunu anlayabilmek için iyi düşünülmüş olan, insan odaklı, insanı kazanmak amacında olan Evsizler Dünya Kupası’nı takip etmeye başlayabilirsiniz. 

Ailesini kaybedenlerin, evinden uzaklaşanların, kötü alışkanlıkara bulaşmış olanların, hayatta bir amaç arayanların tutunacak bir dal arayanların umudu haline geldi Evsizler Dünya Kupası. Dünya üzerinde 74 ülkenin katıldığı bu organizasyonun amacı, yolda yürürken görmezden geldiğimiz, kaderleriyle baş başa bıraktığımız, varlığından bile haberimizin olmadığı insanlara yaşam için bir neden verebilmektir, hayat koşullarını iyileştirebilmektir.

Bizim için sıradan bir turnuva olarak görülebilir ama maçları izlediğinize, o insanların gözlerindeki ışıltıyı gördüğünüzde ve değişen hayat hikayelerini dinlediğinizde bu turnuvanın onlar için ne kadar önemli olduğunu göreceksiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder